خواص گیاهان دارویی

چای سیاه ( Black tea ) : فواید ، خواص ، مضرات ، روش مصرف

چای سیاه ( Black tea ) : فواید ، خواص ، مضرات ، روش مصرف

چای سیاه (  Black tea ) بعد از آب دومین نوشیدنی پر مصرف در جهان است . چای سیاه در کشور ما از دیرباز پر طرفدارترین نوشیدنی بوده است و مصرف آن محدود به یک منطقه خاص جغرافیایی نمی شود و در تمام شهرهای ایران رواج زیادی دارد . چای از گیاهی به نام Camellia sinensis تهیه می شود ، اما روش های مختلفی برای کاشت و برداشت انواع مختلف چای در جهان وجود دارد . پس از برداشت محصول ، برگ های سبز چای ، فرآیند خشک شدن و اکسیداسیون را طی می کنند تا به محصول نهایی که همان چای سیاه است تبدیل شوند . اکسیداسیون زمانی اتفاق می افتد که برگ ها برای مدت طولانی در معرض هوا قرار بگیرند . در این حالت آنزیم ها ، مواد شیمیایی موجود در برگ ها را تجزیه می کنند و رنگ تیره و عطر آشنای چای در این مرحله ایجاد می شود .

روند تهیه چای سبز نیز مشابه چای سیاه  است ، اما شامل اکسیداسیون نمی شود . اکسیداسیون می تواند فواید غذایی بیشتری در چای سیاه به وجود بیاورد که در چای سبز وجود ندارد . مواد مغذی موجود در چای سیاه ممکن است خطر ابتلا به چندین سرطان را کاهش دهد ، به سلامت قلب کمک کند و فشار خون را متعادل نگه دارد . در این مقاله از تیم تحقیقات djbaz با فواید نوشیدن چای سیاه ، روش های مصرف و همچنین مواد مغذی موجود در آن و خطرات احتمالی این نوشیدنی بیشتر آشنا می شوید .

حقایق تغذیه ای چای سیاه

چای سیاه شامل آلکالوئیدها ، اسیدهای آمینه و کربوهیدرات ها می باشد . به طور دقیق تر چای سیاه دارای ترکیبات زیر می باشد :

  • آلکالوئیدها ، از جمله کافئین ، تئوفیلین و تئوبرومین
  • آمینو اسید ها
  • کربوهیدرات ها
  • پروتئین ها
  • کلروفیل
  • فلوراید
  • آلومینیوم
  • مواد معدنی
  • ترکیبات آلی فرار ، که به بو و طعم آن کمک می کند

اثر آنتی اکسیدانی چای سیاه به دلیل داشتن پلی فنول است . پلی فنول ها ترکیبات شیمیایی هستند که گیاهان را از اشعه ماوراء بنفش و عوامل بیماری زا مضر محافظت می کنند . فلاونوئیدها یک نوع پلی فنول هستند . آنها در انگور ، شراب قرمز و سایر مواد غذایی وجود دارند . اثر آنتی اکسیدانی پلی فنول ها ممکن است به محافظت از بدن در برابر تغییراتی که منجر به بیماری می شود کمک کند .

چای سیاه

بررسی خواص چای سیاه

چای سیاه منبع بسیار خوب آنتی اکسیدان است که این آنتی اکسیدان ها می توانند به مبارزه با رادیکال های آزاد کمک کنند . چای سیاه ممکن است مزایای مشابه با چای سبز داشته باشد . با این حال ، بسیاری از مطالعات به طور خاص فواید چای سیاه و درک اینکه چگونه اکسیداسیون این چای می تواند به سلامتی کمک کند را بررسی کرده اند . در ادامه تیم تحقیقات djbaz نتایج به دست آمده از تحقیقات علمی و همچنین خواص بیان شده چای سیاه در طب سنتی ایرانی را به طور کامل برای شما بیان خواهد نمود .

چای سياه سرشار از آنتی اکسیدان

آنتی اکسیدان ها به مبارزه با رادیکال های آزاد کمک می کنند . رادیکال های آزاد مولکول های ناپایدار در بدن هستند که هم از فرآیندهای طبیعی و هم از فشارهای محیطی به وجود می آیند . بدن می تواند رادیکال های آزاد را از بین ببرد ، اما اگر تعدادشان خیلی زیاد شود ، می توانند به سلول های بدن آسیب برسانند یا باعث تغییر آن ها شوند . این تغییرات سلولی می تواند به بروز بسیاری از بیماری ها مانند آترواسکلروز ( تصلب شرایین ) و برخی سرطان ها منجر شود .

آنتی اکسیدان ها می توانند به از بین بردن رادیکال های آزاد کمک کنند و چای سیاه یکی از منابع غنی آنتی اکسیدان است . بر اساس یافته های یک مطالعه  ترکیبات فنلی که دارای اثرات آنتی اکسیدانی هستند ، تا ۳۰٪ وزن خشک چای سبز و سیاه را تشکیل می دهند . آنتی اکسیدان موجود در چای سیاه به دلیل فرآیند اکسیداسیون با چای سبز متفاوت است .

سلامت قلب و عروق با چاي سياه

آترواسکلروز یا تصلب شرایین سبب ایجاد پلاک در دیواره رگ ها می شود . این موضوع می تواند منجر به بروز علائم بیماری عروق کرونر قلب ، علائم سکته مغزی و بیماری مزمن کلیوی شود . یک مطالعه بر روی موش ها در سال ۲۰۰۴ نشان داد که مصرف چای سیاه یا  مصرف چای سبز ممکن است از بروز آترواسکلروز جلوگیری کند . اگر چه هنوز برای تأیید این امر تحقیقات بیشتری بر روی انسان ها لازم است .

یک بررسی دیگر نشان می دهد که نوشیدن سه فنجان چای در روز می تواند به محافظت در برابر بیماری عروق کرونر قلب کمک کند . اما توجه به این نکته حائز اهمیت است که چای سیاه حاوی کافئین است و نوشیدن بیش از سه فنجان در روز مقدار قابل توجهی کافئین را به بدن فرد وارد میکند که این موضوع ممکن است عوارضی در پی داشته باشد . در سال ۲۰۱۳ ، محققان شواهدی یافتند كه نشان میداد افرادی كه چهار فنجان چای سیاه یا بیشتر در روز می نوشند ، خطر سكته مغزی كمتری نسبت به بقیه افراد دارند .

چاي سياه

خواص چای سياه در کاهش خطر سرطان

یافته های ذکر شده موسسه ملی سرطان آمریکا ( NCI )  نشان می دهد که پلی فنول های موجود در چای ممکن است خطر رشد تومورها را کاهش دهد . به طور ویژه ، چای سیاه می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان ها ی پوستی ، سرطان سینه ،  سرطان ریه و سرطان پروستات کمک کند . با این وجود مطالعات بیشتری لازم است تا تأیید شود که آیا نوشیدن چای به عنوان بخشی از رژیم غذایی روزانه می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند یا خیر .

چاي سياه و کاهش فشار و کلسترول خون

یافته های یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ نشان داد که چاي سياه توانایی کاهش فشار خون دیاستولیک و سیستولیک را دارد . همچنین مصرف چای سیاه می تواند تأثیر یک وعده غذایی پر چرب بر فشار خون را از بین ببرد . بر طبق تحقیقات انجام شده از سوی انجمن قلب آمریکا ، افرادی که چای سیاه مصرف می کنند می توانند سطح کلسترول بد خون را کاهش دهند . کلسترول بد عامل سکته های قلبی و حملات مرگبار قلبی است . همچنین مشخص شده است کسانی که روزی ۳ تا ۴ فنجان چای می نوشند نسبت به کسانی که کمتر چای می نوشند یا اصلا از چای استفاده نمی کنند ، ریسک پایین تری برای ابتلا به مشکلات قلبی دارند .

فواید چای سياه در جلوگیری از دیابت

برخی تحقیقات نشان داده اند که در کنار غذا های مفید برای دیابت ، مصرف چای ممکن است به کاهش خطر ابتلا به دیابت کمک کند . در یک مطالعه ، افراد مبتلا به ديابت نوع ۲ در مدت زمان ۴ هفته مقادیر مختلف از چای سیاه مصرف کردند . محققان با بررسی این مطالعه نتیجه گرفتند که مصرف منظم چای سیاه ممکن است اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی برای مبتلایان به این بیماری داشته باشد .

چاي سياه و بهبود سلامت استخوان ها

با افزایش سن و شروع روند پیری استخوان ها شروع به تحلیل رفتن می کنند . چای سیاه تراکم استخوان های شما را حفظ می کند و مکملی برای کلسیم در جهت حفظ استخوان ها است . با مصرف چای سیاه خطر پوکی استخوان و شکستگی استخوان کاهش می یابد .

نقش چای سیاه در جلوگیری از بیماری پارکینسون

پارکینسون یک بیماری عصبی کشنده است که بیشتر مبتلایان به آن افراد مسن هستند . نتایج برخی تحقیقات نشان می دهد مصرف چای سیاه بر عملکرد مغز تاثیر مطلوب دارد و می تواند فرد را در سنین پیری از بیماری هایی همچون پارکینسون و آلزایمر محافظت نماید .

تاثیر چاي سياه در کاهش وزن

با توجه به مزایای بالقوه پلی فنل ها و کافئین ، مصرف چای سیاه به جای نوشیدنی‌ های کالری دار به شما کمک می‌کند که وزن بیشتری از دست دهید . یک فنجان چای سیاه فقط ۲ کالری دارد . حتی اگر یک قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کنید ، باز هم میزان کالری آن ۲۳ است . هنگامی که یک فنجان چای سیاه معمولی را می‌نوشید ، ۳۰ تا ۸۰ میلی‌گرم کافئین دریافت خواهید کرد . کافئین متابولیسم پایه بدن را ۶ درصد افزایش می‌دهد و همچنین تخریب چربی های ذخیره شده را تسریع می بخشد و باعث تحریک چرخه‌ ای می‌شود که چربی‌ها را متابولیزه می‌کند .

black Tea

مزایای چای سیاه برای دستگاه گوارش

دستگاه گوارش سالم می تواند شما را از بیماری های مختلف محافظت کند . پلی فنول های چای به عنوان پروبیوتیک عمل می کنند و باعث سالم ماندن روده و مانع رشد باکتری های مضر در آن می شوند . چای سیاه همچنین می تواند به کاهش و گاهی درمان زخم معده و سرطان های دستگاه گوارش کمک کند . چای سیاه دارای تانن ها و دیگر مواد شیمیایی است که دارای اثر مثبت و آرام کننده بر روی سیستم هضم بدن انسان است . اثر ضد التهاب چای سیاه برای درمان اختلالات گوارشی نیز مفید است .

چای سیاه برای درمان اسهال

چای سیاه تاثیر بسیاری در کاهش اختلالات روده ای که موجب فشار به تانن ها می شود را دارد . توصیه می شود بیماران مبتلا به اسهال ساده یا اسهال خونی ، جرعه جرعه چای سیاه بنوشند تا از به درمان اسهال آنان کمک کند .

چای سیاه و بهود آسم

نوشیدنی های گرم و دمنوش ها تسکین بسیار خوبی برای مشکلات تنفسی بیماران مبتلا به آسم هستند و چای سیاه نیز از این قاعده مستثنی نیست . چای باعث عبور بهتر هوا از ریه ها می شود و این امکان را به بیماران می دهد تا راحت تر تنفس کنند .

کمک به سلامتی دهان و دندان با چاي سياه

مطالعات انجام‌ شده توسط انجمن تحقیقات سلامت تجارت چای نشان می‌دهد چای سیاه سبب مصون ماندن دندان ها از آسیب های پلاکی می شود . چای سیاه رشد باکتری ها را کم می کند و مانع پوسیدگی دندان و درنهایت درد شدید دندان می شود . چای ترکیبات پلی‌فنولی دارد که باکتری‌ های مخرب دندان را می‌کشد و مانع از رشد آنزیم‌های باکتریایی می‌شود . این آنزیم‌ها همان موادی هستند که به‌صورت ماده‌ ای چسبنده در می‌آیند و پلاک‌ های دندانی را ایجاد می‌کنند .

نقش چای سیاه در کاهش استرس و افزایش انرژی بدن

همه‌ ما به خوبی از خواص آرامش‌ بخش چای سیاه آگاه هستیم و آن را تجربه کرده‌ایم . مصرف یک لیوان چای پس از یک روز خسته کننده و سخت کاری باعث آرامش اعصاب می شود . مطالعات نشان می‌دهد اسید آمینه‌ ال‌ تیاتین موجود در چای سیاه می‌تواند برای استراحت و تمرکز بهتر به شما کمک کند . همچنین بر خلاف دیگر نوشیدنی‌ های کافئین‌ دار که البته میزان کافئین‌ شان از چای بیشتر است ، کافئین چای سیاه بی آنکه تپش قلب را بالا ببرد به افزایش گردش خون در مغز کمک می‌کند . چای سیاه متابولیسم و سیستم تنفسی را تحریک می‌کند و فعالیت قلب و کلیه‌ ها را بهبود می‌بخشد و از این طریق باعث می شود شما آرام تر و پر انرژی تر باشید .

کاهش خطر سنگ کلیه با مصرف چای سیاه

سنگ کلیه توده ای جامد و اغلب دردناک است که از کریستال های کوچک تشکیل شده است که در کلیه بوجود می آید . علت تشکیل این کریستال ها می تواند عفونت ، کم آبی یا عدم تعادل تغدیه ای باشد . در دو مطالعه جداگانه بر روی زنان و مردان ، مزایای بالقوه چای سیاه در پیشگیری از تشکیل سنگ کلیه مورد بررسی قرار گرفت . در مورد زنان محققان به این نتیجه رسیدند که مصرف چای باعث کاهش خطر تشکیل سنگ کلیه تا حدود ۸ درصد می شود . مطالعه در مورد مردان به این نتیجه منتهی شد که مصرف کنندگان چای توانستند تا ۱۶ درصد خطر ایجاد سنگ کلیه  را کاهش دهند و به دفع سنگ کلیه نیز کمک کند .

خواص چای سیاه

مزایای چای سیاه برای مراقبت از پوست

چای سیاه می تواند به شما کمک کند پوستی سالم داشته باشید . چای سیاه برای مبارزه با عفونت های پوستی و لکه ها ، تاخیر در پیری و از بین بردن پف صورت نیز مفید است . پلی فنول موجود در چای سیاه به جوان سازی سلول های پوستی کمک می کند . چای اغلب در دستور العمل های زیبایی خانگی مورد استفاده قرار می گیرد . کاتچین و فلاوئونید موجود در چای می تواند به جلوگیری از عفونت های پوستی کمک کند . اگر از پف زیر چشم خود ناراحت هستید می توانید از کیسه های چای سیاه استفاده کنید و یا فقط پنبه را در چای سرد سیاه فرو کنید و هر روز ۲۰ دقیقه زیر چشم نگه دارید . برای از بین بردن لک های پوستی می توانید چای را به صورت خوراکی مصرف گنید و یا اینکه آن را با پنبه بر روی لکه ها بمالید تا شاهد اثرات آن باشید .

لازم به ذکر است این عمل میتواند در درمان جای جوش ها ی قدیمی نیز موثر واقع شود .

اثرات مثبت چاي سياه بر روی موها

چای سیاه رشد مو را بهبود می بخشد و می تواند به موها رنگی طبیعی ببخشد . نوشیدن چای سیاه می تواند از ریزش مو جلوگیری کند . چای سیاه غنی از آنتی اکسیدان ها است که به کاهش ریزش کمک می کند . همچنین استفاده موضعی چای سیاه بر روی پوست سر می تواند باعث رشد مو شود . چای سیاه می تواند به موهای مات و کدر درخشندگی بدهد . بعد از شستشوی موهای خود با شامپو ، آن ها را با چای سیاه سرد بشویید تا نرمی و درخشنگی موهای شما بیشتر شود .

خواص چاي سياه در طب سنتی

چای سیاه نیز مانند هر ماده غذایی دیگری خواص و مضراتی دارد . طبیعت چای گرم و خشک است و مدام نوشیدن آن زیان آور نیست . چای سیاه موجب تعدیل مزاج و تقویت اندام‌های بدن می‌شود . حرارت غریزی و به‌تبع آن ، قوای بدن را تقویت می‌کند و به‌خاطر قبض و عطریتی که دارد ، موجب تقویت معده می‌شود . همچنین چای سیاه به‌علت حرارتی که دارد می‌تواند موجب افزایش قوای جنسی در افراد سرد مزاج می شود .

در طب سنتی بر این عقیده هستند که بر خلاف آب ، نوشیدن یک فنجان چای پس از غذاهای سنگین به برطرف‌کردن آثار زیان‌ بار غذاهای چرب کمک می‌کند و موجب احساس راحتی و درمان درد معده می‌شود . همچنین چای به‌خاطر حرارت مزاجی خود ، انسداد های مجاری بدن را باز می‌نماید و همچنین تشنگی کاذب را برطرف می‌کند . نوشیدن چای ، موجب افزایش ترشح عرق و ادرار است و به دفع مواد زائد کمک می‌کند . از دیگر خواص چای سیاه می‌توان به تسکین سردرد ها ، تصفیه خون و بهبود رنگ چهره ، پاکسازی معده و مغز ، کاهش بوی بد دهان ، افزایش نشاط ، رفع برخی از مشکلات ادراری و کمک به بهبود خواب اشاره کرد .

روش تهیه چای سياه

معمولاً این طور تصور می‌شود که بهترین روش برای تهیه چای ، قرار دادن مستقیم آن در یک قوری یا در یک لیوان مخصوص دمنوش است که اغلب با استفاده از چای کیسه‌ ای انجام می‌شود . اما چای کاملاً قابل قبول از لحاظ مصرف را می‌توان با استفاده نوع کیسه‌ ای آن دم نمود . برخی افراد هم تمایلی به استفاده از قوری ندارند و چای را به طور مستقیم در یک فنجان یا لیوان تهیه می‌کنند . بهتر است از ظرف ، کتری یا قوری ، و حتی فنجان‌ های چینی برای دم کردن یا نوشیدن چای استفاده کنید . سرامیک لعابدار و ظروف شیشه‌ ای نیز در مراتب بعدی مناسب هستند .

تا حد امکان سعی کنید از کتری‌ های آلومینیومی ، ظروف مسی یا برنجی استفاده نکنید . این ظروف اگر چه در قدیم استفاده می‌ شده‌ اند ، ولی مزه، طعم و حتی عطر چای را عوض می‌کنند و به سبب ایجاد واکنش شیمیایی برای حفظ سلامت مناسب نیستند . بهترین دما برای دم کشیدن چای را براساس نوع آن می‌توان تعیین نمود . چای‌هایی که دارای دوره اکسیداسیون کوتاه باشند و یا اصلاً این دوره را طی نکرده باشند همچون چای سبز یا سفید ، به خوبی در دمای پایین ( حدود ۸۰ درجه سانتیگراد ) دم می‌کشند ، درحالی که چای‌ های دارای دوره طولانی اکسیداسیون ، باید در دمایی بالاتر از ۱۰۰ درجه سانتیگراد دم بکشند .

عوارض و خطرات احتمالی چای سياه

مصرف بیش از اندازه چای سیاه ممکن است خطراتی را برای سلامتی شما در پی داشته باشد . تیم تحقیقات djbaz در ادامه با جزئیات بیشتری در مورد این خطرات احتمالی مطالبی را بیان کرده است .

وجود عناصر سمی

چای دم کرده حاوی مواد معدنی است که این مواد می تواند سمی هم باشد . سرب و آلومینیوم در چای موجود هستند . در دوزهای زیاد ، این فلزات سنگین می توانند برای انسان سمی باشند . آرسنیک و کادمیوم نیز می تواند در بعضی از چای ها وجود داشته باشد ولی مقدار آن ها ناچیز است . چای سیاه همچنین مقادیر زیادی منگنز دارد . بدن به این ماده معدنی احتیاج دارد ، اما مقدار زیاد آن می تواند سمی باشد . هرچه چای بیشتر دم بکشد یا کهنه شود ، غلظت این عناصر سمی بیشتر خواهد شد . چای را حداکثر به مدت ۳ دقیقه دم کنید تا اثر سموم در آن به حداقل برسد . بسته به محل پرورش چای ، ممکن است اثری از سموم دفع آفات در برگ ها نیز وجود داشته باشد . این یکی دیگر از دلایلی است که افراد می توانند میزان چای مصرفی خود را محدود کنند .

اثرات منفی کافئین

چای سیاه حاوی حدود ۲ تا ۴ درصد کافئین است . افرادی که به کافئین حساس هستند ممکن است هنگام مصرف چای به مقدار زیاد ، بی خوابی ، اضطراب ، تحریک پذیری یا ناراحتی معده را تجربه کنند . مصرف زیاد کافئین ممکن است منجر به موارد زیر شود :

  • عدم کمک به کنترل آریتمی قلبی یا ضربان قلب نامنظم
  • اسهال و سندرم روده تحریک پذیر
  • افزایش فشار چشم و گلوکوم احتمالی فواید چای سیاه
  • افزایش یا کاهش قند خون
  • افزایش فشار خون
  • از بین رفتن کلسیم از طریق ادرار ، که می تواند منجر به ضعیف شدن استخوان ها و پوکی استخوان شود

افرادی که به طور مرتب چای می نوشند و هر یک از علائم فوق را تجربه کردند باید در نظر داشته باشند که مصرف چای خود را کاهش دهند . اگر علائم ادامه یابد ، باید به پزشک مراجعه شود .

کم خونی

چای سیاه حاوی تانن است . یک بررسی در سال ۲۰۱۷ نشان داد که غذاهای سرشار از تانن مانند چای ، می توانند منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها باشند ، اما این باعث می شود توانایی بدن در جذب آهن نیز کاهش یابد . به همین دلیل ، افرادی که سابقه کمبود آهن دارند باید از مصرف چای در هنگام مصرف مکمل های آهن یا خوردن یک غذای غنی از آهن خودداری کنند . این افراد همچنین باید یک ساعت بین خوردن غذا و نوشیدن چای سیاه فاصله بگذارند .

فواید چای سیاه

تداخل با داروها و مکمل ها

شما می توانید در مورد چگونگی تعامل کافئین با داروهای خود با پزشک خود صحبت کنید . چاي سياه و کافئین موجود در آن ممکن است با طیف وسیعی از داروها و مکمل های مختلف تداخل داشته باشد . این داروها شامل موارد زیر می شوند :

آدنوزین : پزشکان این داروها را را قبل از آزمایش استرس قلبی می دهند .

آنتی بیوتیک ها : برخی از انواع آنتی بیوتیک ها بر نحوه تجزیه کافئین در بدن تأثیر می گذارند .

کاربامازپین : کافئین ممکن است اثر این دارو را در جلوگیری از تشنج کاهش دهد .

افدرین : این دارو مانند کافئین ، یک محرک است . بنابراین در کنار هم قرار گرفتن آن ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند .

افرادی که از این داروها استفاده می کنند باید در مورد میزان مصرف کافئین از طریق چای یا قهوه با پزشک خود صحبت کنند .

وجود ترکیبات دیگر در چای

چای های سرد ( آیس تی ) و چای های آماده نوشیدن ممکن است از چاي سياه ساده ، نا سالم تر باشند ، زیرا ترکیبات آن ها متفاوت است . چای های فوری و طعم دار نیز ممکن است حاوی قند و سایر مواد تشکیل دهنده باشند . اضافه کردن شکر ، شیر ، خامه و شربت به چای باعث افزایش کالری چای شده و ممکن است مزایای سلامتی آن را کاهش دهد .

روش صحیح نگه داری چاي سياه

  • چای خشک را در ظروف دربسته شیشه‌ ای یا چینی نگهداری کنید تا هم عمر چای افزایش یابد و هم عطر و خواص آن ماندگارتر شود .
  •  گرما ، رطوبت و نور دشمنان اصلی کیفیت و ماندگاری چای است . ظروف و بسته‌ های چای را در یخچال یا فریزر نگهداری نکنید .
  • گذاشتن بسته یا ظرف چای در کنار سماور به دلیل محیط گرم بدترین روش نگهداری آن است .
  • چای هم مثل خیلی مواد غذایی دیگر تاریخ انقضا دارد . انواع متفاوت آن اگر به درستی نگهداری شود از ۱۸ ماه تا دو سال قابلیت ماندگاری دارند .
  • بوی مواد خوراکی دیگر به خصوص مواد تند به راحتی به چای خشک سرایت می‌کند و عطر آن را تغییر می‌دهد . از قرار دادن چای در کنار این مواد ، به خصوص سیر ، پیاز ، آبلیمو و … خودداری کنید چای سیاه .

منبع : تیم تحقیقاتی djbaz

نویسنده : وحید مهدوی

تاریخ ثبت مقاله در djbaz : ۸ بهمن ماه ۹۸

این مقاله به محض دریافت اطلاعات جدید بروز خواهد شد !

چای سیاه ( Black tea ) : فواید ، خواص ، مضرات ، روش مصرف

گرد آوری شده از djbaz
مجله خبری فان نیوز
خواص گیاهان دارویی
منبع : djbaz

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن